Design
Plantering av en ätbar häck

Plantering av en ätbar häck

Föreställ dig en häckgräns som är rik på vilda smaker, levande med vårblomning, fylld med höstfärg och en fest för födosök från feta sidor till intensiva bär och vildsmakande äpplen. En bra ätbar häck ger smaker som du verkligen inte kan köpa i butikerna och erbjuder en mängd bevarande möjligheter.

En häckväxt som bär massor av blommor och frukter är krabbaäpplet. Klusterna av små äpplen är för sura för att äta som de är, men gör en utmärkt gelé för att serveras med rostat kött. Liksom körsbärsplommon är blomman en otrolig välsignelse för vilda djur. Oavsett var du planterar det kommer det säkert att ge nyttiga buggar av alla slag till din trädgård.

En trio av plommon, äpple och päron är det vilda päronträdet. Den blommar på mitten av våren och producerar sedan små men perfekt formade päron, som ofta är lite mer rundade än andra odlade typer.

Många prydnadshäckarter är också ätliga! Acca sellowiana, vars vanliga namn är ananasguava eller guavasteen som trivs under varmare förhållanden (det kommer från Sydamerika) och kommer att belöna en tålmodig trädgårdsmästare med goda frukter som beskrivs som en fusion mellan jordgubb och ananas.

Och glöm inte kvitten (Cydonia oblonga), vars doftande frukter är perfekt för äpplen i en paj. Den lägre växande japanska kvitten (Chaenomeles-arter) är också ätbar men anses ofta vara mindre god.

Den bästa tiden att plantera en häck som Lagerhägg är när växterna är vilande – så när som helst under vintern eller, i områden med svåra vintrar, när marken har tinat tidigt på våren. Börja med att rensa marken för ogräs och gräva sedan över en remsa mark cirka en meter eller 3 meter bred. Välruttad kompost kan grävas i marken för att förbättra dess fertilitet och få växter att komma igång.

Fruktbuskar kan planteras på mycket nära avstånd i en häck, men det är fortfarande väldigt viktigt att undvika att plantera för tätt. Unga växter kan se glesa ut till att börja med, men det är inte att föredra att plantera för nära varandra och ha långa, utdragna växter som kämpar för ljus och näringsämnen. Kontrollera med din leverantör av säkringsväxter om avståndet de rekommenderar för varje art.

När den väl planterats och vattnats in kommer en tjock mulch av välruttad gödsel eller kompost att hjälpa till att låsa in jordfuktighet, skydda de unga rötterna från extrema temperaturer och hålla ogräs i schack när din nya häck upprättas. Under torra förhållanden kan du behöva vattna din häck regelbundet för att hjälpa den att göra det.

Lämna ett svar